Hawaii – En första glimt av paradiset

Det är långt till paradiset. En åttatimmarsflygning över Atlanten, övernattning vid Newarks flygplats utanför New York och sedan en ännu längre flygning krävdes för att ta sig till Honolulu:s internationella flygplats på ön Oahu, Hawaii. Väldigt långt men så är det trots allt paradiset man har tagit sig till. En taxi till hotellet och sängen såg väldigt lockande ut. En eftermiddagslur slutade i att vi sov ändå in till kvällen. Vi konstaterade att det inte var någon idé att gå upp och vi somnade om igen och sov ändå tills nästa morgon.

Efter en väldigt lång natts sömn så var det med spännande steg man traskade ner mot stranden (som bara var någon minut bort). Att sätta sin fot på den turistiga men ack så ikoniska Waikiki Beach och titta ut över alla morgonsurfare var häftigt och det var bara att konstatera att man hade många härliga dagar på Hawaii framför sig.

På Oahu finns det någonting att hitta på för alla. För den historieintresserade så är ju Pearl Harbor en självklarhet att besöka. Man kan enkelt ta en lokalbuss från Waikiki Beach till flottbasen där även turistcentret är placerat. Det består av flera delar där själva minnesplatsen av Pearl Harbor-bombningarna som är placerad över den sänkta skeppet Arizona är mest populär. Man köar för en tur ut till själva minnesplatsen som man bara kan komma till med båt. Under tiden man väntar på sin tid så kan man åka runt till de andra museerna som finns på området. Ett besök på USSS Missouri, skeppet där den Japanska överbefälhavaren resignerade under andra världskriget är ju en självklarhet. För den flygintresserade finns även The Pacific Aviation Museum Pearl Harbor där man kan se stridsflygplan från andra världskrigstiden och läsa om piloternas historier. Även Hangar 37 är kul med mer inslag av moderna stridsflygplan, både amerikanska och utländska. När vi kommit tillbaks i tid för vår tur ut till minnesplatsen så hade det börja blåsa upp en del och alla båtturer var tyvärr inställda för dagen.

Mycket på Hawaii kretsar kring strandlivet så man måste såklart ta sig tid till detta också (jobbigt, eller hur). Waikiki Beach runt knuten är ju ett måste att hänga på och där finns det också möjligheter till bra nybörjarsurf. Ett tips att signa upp för en surflektion, ensam eller i grupp, för att snabbt lära sig grunderna. Sedan är det bara att hyra en bräda i närmaste surfshop och nöta. Varning dock för att du troligtvis inte är ensam om att vilja tämja vågorna utan räkna med att både köra över och bli överkörd av andra (nybörjar-)surfare. Men annars finns det gott om stränder runt hela ön. Vi åkte till Hanauma Bay en dag som inte bara är en otroligt vacker vykortsstrand utan också har bra snorkling på de grunda reven precis vid stranden.

För de äventyrslystna finns det mängder av vandringsstråk av varierande svårighetsgrad med både djungel- och vattenfallsinslag. En enkel vandring som vi gjorde är att gå upp för Diamond Head som är en del av en gammal vulkan. Förutom välbehövlig motion så bjuds man på en vacker utsikt över havet, Waikiki Beach och Honolulu. När man kommer ner så får man svalka sig med en Shave Ice (isglass med smak) och en kall öl på balkongen när man kommit hem smakar sällan så gott!

0 svar till “Hawaii – En första glimt av paradiset”


  • Inga kommentarer

Kommentera